در علم پزشکی چاقی فقط یک مشکل اضافه وزن به شمار نمیرود؛ بلکه به عنوان یک بیماری مزمن شناخته میشود که سلامت کل ارگانهای بدن شما را تحت تأثیر قرار میدهد. پزشکان برای کمک به درمان این بیماری از تکنیکهای جراحی مختلفی استفاده میکنند که عمل ساسی بای پس معده یکی از جدیدترین آنهاست. اما آیا شما درباره این نوع جراحی اطلاعاتی دارید؟ از عوارض عمل ساسی بای پس معده مطلع هستید؟ اگر به دنبال اطلاعات جامعی از این نوع جراحی هستید در ادامه با ما باشید.
ساسی بای پس معده چیست؟
در ابتدا پزشکان از دو روش اسلیو معده و بای پس معده برای درمان چاقی مزمن استفاده میکردند. در روش اسلیو درصد بالایی (حدودا ۷۵ درصد) از معده خارج میشود تا ظرفیت غذا خوردن بیمار کاهش یابد. در مقابل، بای پس تکنیکی است که در آن قسمت پایینی معده و روده به هم متصل میشوند که نتیجه این کار، کاهش میزان جذب کالری دریافتی فرد است.
با پیشرفت علم، پزشکان برای دست یابی به نتایج بهتر تکنیک جدیدی به نام “عمل ساسی بای پس معده” را اختراع کردند که در واقع ترکیبی از این دو روش محسوب میشود. در این نوع جراحی، ابتدا تکنیک برداشتن قسمت بزرگی از حجم معده انجام شده و تنها بخش کوچکی از آن باقی میماند. پس از خارج کردن قسمت برش خورده نوبت به تکنیک آناستوموز میرسد. در این تکنیک بخش باقی مانده معده به روده کوچک پیوند میخورد تا مسیر عبور کردن غذا کوتاهتر شود.
روند کاهش وزن در این روش به این صورت است که پس از گذشت ۶ ماه از جراحی، حدودا ۷۰ درصد از اضافه وزن بیمار از بین رفته است. اگر بخواهیم به مزایای این روش اشاره کنیم باید موارد زیر را در لیست خود بگنجانیم.
- امکان کنترل دیابت
- کاهش احتمال سو تغذیه
- کاهش خطر فتق شکمی
- پایینتر بودن میزان گرسنگی
آیا عمل ساسی بای پس معده عوارض دارد؟
این نوع جراحی تاکید بر این داشته است که مزایا را به حداکثر و معایب را به حداقل برساند. اما با وجود این که عوارض عمل ساسی بای پس معده بسیار کمتر از سایر روشهاست، باز هم نمیتوان وجود چند عارضه را انکار کرد. برای کاهش ریسک بروز خطرات هر نوع جراحی حتما باید علائم هشداردهنده را بشناسید. دو مورد از این علائم عبارتند از:
- خونریزی غیرطبیعی: از آنجایی که در حین عمل برای خارج کردن بخش اضافی معده یک برش ایجاد میشود، احتمال خونریزی در این قسمت وجود دارد که باید در مدت زمان مشخصی رفع شود. اما اگر شدت این خونریزی بیشتر از حد طبیعی باشد بیمار باید مجددا به بیمارستان مراجعه کند تا برای رفع آن اقداماتی انجام شود.
- عفونت: بروز هر گونه تب و لرز، قرمزی، درد غیر طبیعی، تورم و خروج چرک را جدی بگیرید. عفونت کردن زخمها پس از جراحی میتواند خطرآفرین باشد.
به طور کلی در صورتی که بعد از انجام این عمل جراحی با علائمی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه و شانه، تهوع، بی قراری، سرگیجه و درد شکمی روبرو شدید باید سریعا به بیمارستان مراجعه کرده و علائم ذکر شده را با پزشک خود در میان بگذارید.
عوارض عمل ساسی بای پس معده
در هر بیمار حدودا دو درصد احتمال بروز عوارض عمل ساسی بای پس معده وجود دارد. تعدادی از این موارد مانند عفونت، مشکلات بیهوشی و … در دسته عوارض عمومی جراحی قرار میگیرند. اما عوارض خاص این نوع جراحی چاقی شامل موارد زیر هستند.
- رفلاکس صفرا: در این نوع جراحی ریسک رفلاکس صفرا به معده بیمار افزایش پیدا میکند.
- ایجاد زخم: در محل پیوند روده و معده احتمال به وجود آمدن زخم وجود دارد.
- سو تغذیه: به علت محدودیت مصرف مواد غذایی، کمبود تغذیه یکی دیگر از عوارض این جراحی به شمار میرود.
- انسداد روده: وجود علائمی مانند درد شدید در شکم و عدم توانایی خروج کامل مدفوع میتواند نشانههایی از انسداد روده بعد از جراحی باشد.
- آمبولی ریه: هر چند این عارضه در عمل کاهش وزن نادر است، اما با این وجود نمیتوان عدم بروز آن را صد در صد دانست.
- نشتی معده: نشت کردن محتویات معده از محل برش شکمی یکی دیگر از عوارض این جراحی است.
- اسهال و استفراغ: از آنجایی که بعد از این جراحی سرعت عبور مواد غذایی از روده به معده افزایش پیدا میکند ممکن است فرد با عوارضی نظیر اسهال و استفراغ روبرو شود.
جلوگیری از عوارض عمل ساسی بای پس معده
خوشبختانه باید گفت احتمال بروز عوارض عمل ساسی بای پس معده خیلی بالا نیست. اما بد نیست شما به عنوان بیمار برای جلوگیری از ابتلا به این عارضهها اقداماتی انجام دهید. در مرحله اول فقط در صورتی به انجام این عمل اصرار داشته باشید که پزشکتان شما را کاندید مناسبی برای این جراحی تشخیص دهد. سن، شاخص توده بدنی و سنجش سلامت جزو آیتمهایی هستند که در این راه مورد بررسی قرار میگیرند. برای مثال ریسک بروز عوارض جراحی برای اشخاصی که اعتیاد یا بیماریهای خاصی دارند بسیار بالاتر خواهد رفت.
نکته دوم مربوط به رعایت مراقبتی است. پزشک شما لیست کاملی از نکات مراقبتی از جمله اصول تغذیه و رژیم غذایی بعد از عمل ساسی بای پس، ورزش و … را در اختیار شما قرار خواهد داد. در صورتی که تمامی موارد گفته شده را به درستی رعایت کنید، ریسک بروز عارضههای جراحی ساسی بای پس را به شدت کاهش خواهید داد. برای مثال در چند هفته اول پس از عمل فقط باید حجم خاصی از مایعات را مصرف کنید. حجم و نوع مایعات توسط پزشک تعیین میشود. مصرف سایر غذاها صرفا باید طبق گفته پزشک و با حجم معین شروع شود.
کاهش خطرات جراحی ساسی بای پس معده
مطالعه عوارض این نوع جراحی ممکن است برای شما نگرانیهایی ایجاد کرده باشد. خبر خوب این است که انتخاب درست پزشک میتواند ریسک بروز خطرات احتمالی را به حداقل برساند. یک پزشک متبحر با استفاده از تکنیکهای نوین جراحی و دقت بالا، تمامی اصول عمل را به بهترین شکل ممکن انجام داده و ایمنی بیمار را اولویت میداند. بهترین جراح چاقی از ویژگیهای زیر برخوردار است.
- تمام دورههای تخصصی مربوطه را گذرانده است.
- در جراحیهای قبلی سابقه درخشانی دارد.
- از جدیدترین تکنیکهای جراحی استفاده میکند.
- جراحیهای خود را صرفا در بیمارستان و کلینیکهای معتبر انجام میدهد.
- در زمان مشاوره با صبر و حوصله به سوالاتتان پاسخ داده و شرایط بدنی شما را با دقت ارزیابی میکند.
- پس از اتمام جراحی برای انجام معاینات ضروری و ارائه دستور العملهای مراقبتی پیگیر بیمار خواهد بود.
با توجه به تمام ویژگیهای مذکور میتوانیم دکتر مهدی سلیمی را به عنوان یکی از متبحرترین جراحان چاقی به شما معرفی کنیم. عضویت در انجمن بین المللی جراحان کاهش وزن و کارنامه درخشانشان در عملهای قبلی به خودی خود گویای سابقه کاری ایشان است. از آنجایی که دکتر مهدی سلیمی علاوه بر سطح علمی فوق العاده، بر ارتباطات بیمار محور نیز تاکید دارد، بیماران ایشان بالاترین میزان رضایت را از انتخاب جراح خود داشته اند.
سخن پایانی
متاسفانه شاهد هستیم برخی افراد جوانب منفی چاقی را صرفا از نظر ظاهری در نظر میگیرند. درست است که این بیماری تاثیرات بسیار بدی بر اعتماد نفس افراد میگذارد، اما متاسفانه همه چیز به اینجا ختم نمیشود. چربی خون، دیابت، فشار خون بالا، فرسایش زانوها و سایر مفاصل، سکته مغزی و … گوشهای از عوارض اضافه وزن محسوب میشوند. اگر بارها سایر اقدامات مربوط به کاهش وزن از جمله رژیم و ورزش را امتحان کرده و به نتیجهای نرسیدهاید، بد نیست شرایط بدنی خود را توسط یک جراح چاقی مورد ارزیابی قرار دهید.
سوالات متداول
۱.آیا احتمال برگشت پذیر بودن این جراحی وجود دارد؟
بله، در صورتی که از نظر رعایت رژیم غذایی و سبک زندگی به توصیههای پزشک خود توجه نکنید، احتمال بازگشت نیز وجود دارد.
۲.چند وقت بعد از انجام عمل ساسی بای پس به نتیجه دلخواه خود میرسیم؟
این مورد تا حد زیادی به شرایط بدنی و رعایت نکات بعد از عمل بستگی دارد. اما به طور میانگین، متعادل شدن وزن بیمار حدودا یک سال طول میکشد.
۳.علت بیشتر بودن احساس سیری پس از این عمل چیست؟
این احساس سیری مربوط به کاهش حجم معده و سرعت بالای رسیدن غذا به قسمت انتهایی روده است.
میانگین امتیاز: 4.8 / 5. تعداد آرا: 4